GYIK

2019. december 9. - Olvasási idő: 3 perc

Gyakran ismételt kérdések és válaszaik

Lehet az Aikidot önvédelemre használni?
Igen lehet. Az Aikido egy nagyon hatékony formája az önvédelemnek.

Az Aikido-ban hosszabb időre van szükség a technikáknak a valós életben történő alkalmazásához, mint más harcművészetben?
Az egyszerű válasz "igen". Az Aikido hosszas tanulmányozására és gyakorlására van szükség önmagunk megvédésére. Más harcművészetben vagy Karate-ban egy év gyakorlás után már képesek lehetünk magunk megvédésére.
A komplex válasz "nem". Az ember soha sem érzheti úgy, hogy "elsajátította" a művészetet. Ha igen, akkor már megállt a növekedésben, a fejlődésben. A harcművészet egy életforma.

Az Aikido jobb, mint más harcművészet vagy karate?
A válasz erre a kérdésre nem egyszerű. Sok különböző harcművészet létezik, de egyformán érvényes valamenniyre, hogy eltérő okok miatt tanulmányozzák azokat, mint például az önvédelem, a lelki növekedés vagy a megvilágosodás, az általános fizikai egészség megörzése vagy az önbizalom növelése. Ez mindenkinek a saját személyes választása.

Van az Aikido-ban verseny?
O-Sensei úgy érezte, hogy a verseny nem egyeztethető össze az Aikido-val , ezért az Aikido iskolák nem rendeznek versenyeket.
Igaz az Aikido pusztakezes technikáinak gyakorlása két fél ( tori - uke ) munkáján nyugszik, de ez nem jelenti azt, hogy egy technika elsajátításának célja a másik fél ( uke ) megsemmisítése lenne.
Ez a munka mindkét gyakorló partnerségi viszonyát építi. Ez azért is szükséges, hogy minimálisra csökkentsék a sérülés kockázatát, és mindkét fél képességét fejlessze.

Hány éves korig gyakorolható az Aikido?
Az Aikido-t O-Sensei halálig gyakorolta (85). Kortól és nemtől függetlenül bárki részt vehet az edzéseken, ahol ki-ki a saját tempójában gyakorolhat. Az Aikido technikák fejlesztik az állóképességet és az egyensúlyt. Harmónikus mozgáskultúrája megtanítja gyakorlóját, hogy önmagára és partnerére odafigyeljen oly módon, hogy a technikák kivitelezésekor sérülést ne okozzon.