Vizsgák, fokozatok, minősítések

2019. december 9. - Olvasási idő: 10 perc

Amit a KYU vizsgáról tudni kell

Miért van szükség a vizsgára?
Az egyetlen nyilvános megmérettetés az aikidóban, ahol bemutathatod a tudásodat és a tanáraid (igennel vagy nemmel) megmondják, hogy eléred-e az adott fokozat követelményszintjét. Ha nem vizsgázol, akkor elhitetheted magaddal, hogy jobb vagy rosszabb a felkészültséged a valós ténynél. Jó esetben minden edzésen vizsgázol önmagad előtt. Reális önértékeléssel el tudod dönteni, nyújtottad-e a tőled elvárt szintet.

Mikor vizsgázzunk?
Ha elértük vagy átléptük a következő fokozat követelményeit. Honnan tudjuk, hogy ez bekövetkezett? Amikor általad észrevehetően megváltozott az edzésmunkád, az aikidóról való gondolkodásodban fejlődtél az előző vizsgádhoz képest. Az egyes szinteken bemutatod a technikai tudásodat, de a mozdulataidban a gondolataid is fellelhetőek. A következő vizsgához nem elég megtanulni még néhány technikát. Fizikailag és szellemileg is fejlődni kell.
Ha nem tudod magad eldönteni, hogy fejlődtél-e, akkor nyugodtan kérdezd meg a tanárodat. Kérdezd meg azt is, miben kell változtatnod ahhoz, hogy elérd a következő szintet.

Hogyan készüljünk fel a vizsgára?
Az éves programnaptárban legalább két vizsgaalkalom szerepel. Válaszd ki, mikor szeretnél vizsgázni és előtte három hónappal kezdd el a felkészülést. Szólj a tanárodnak a szándékodról, akinek így lesz ideje maximálisan segíteni téged. Minden edzésen igyekezz az adott fokozat követelményszintjét teljesíteni függetlenül a gyakorlás anyagától. Egy gurulás végrehajtásánál is más az elvárás 5. kyus és 2. kyus szinten. Fejlődni kell a koncentrálóképességben, az etikett betartásában is, hogy néhány példát említsek. A többi területen eddigre már elérted a szintet, csak a technikákat kell még begyakorolni, hogy melyik belépéssel, melyik változatot fogják kérni.
Kell-e erőnléti felkészülés? Kell. Főleg az állóképességet kell fokozni (közepes erőfeszítéssel, közepes intenzitással, hosszabb időtartamig végezni a gyakorlatokat), pl. 1. kyura ajánlott heti 5000 m futás vagy 1000 m úszás.

Kivel készüljünk a vizsgára?
A 6-3. kyu vizsgára készülők lehetőleg egymással vagy magasabb fokozatúval gyakoroljanak. A 2. kyu - 1. dan vizsgára készülők lehetőleg a sajátjuknál eggyel magasabb fokozatúval gyakoroljanak. (Pl. a 2. kyura készülő egy már 2. kyus partnerrel gyakoroljon.) A vizsgára készülést kezdjék el két hónappal a vizsga előtt (szombat 9-11 ó). Ezeknél a fokozatoknál a hibák felismeréséhez és a kijavítás módjának megtalálásához magasabb képzettség és több tapasztalat szükséges. Egy analógia a szintek megértéséhez:
6-5. kyu - általános iskola alsó tagozat
4-3. kyu - általános iskola felső tagozat
2-1. kyu - gimnázium, szakközépiskola
1-2. dan - főiskola.

Hogyan vizsgázz?
Elsősorban önmagad előtt vizsgázol, másodsorban a társaid előtt (akik segítenek neked a gyakorlásban), harmadsorban tanáraid előtt (akik mutatják az utat). Legyél nyugodt és fegyelmezett. Kapcsold ki a nézőket, a zajt, a meleget, minden zavaró körülményt. Csak te vagy és a partnered. Legyél laza és koncentrált. Ne látszódjon az arcodon, ha hibáztál, előfordul minden vizsgán. Ne hagyj félbe technikát. Ha sankyot kértek és te iriminagét kezdtél el, akkor fejezd be az iriminagét és csak azután csinálj sankyot. Ez kevésbé feltűnő, mintha félbehagyod az irimit. Ügyelj a légzésedre, ne váljon kapkodóvá. Takarékoskodj a partnereddel, ha elfárad és szétesik, mindkettőtök vizsgáját elrontja. Ha a partnered klubodbeli az jó, mert ismered, tudod hozni a legjobb formádat. Ha a partnered másik klubbeli, az azért jó, mert megmutathatod, hogy vele is ugyanolyan jó vagy. Az edzőtáboron végig vegyél részt, amelyiken vizsgázol. Ha klubodbeli vizsgázik, lehetőleg nézd meg a vizsgáját. Megtiszteled őt az érdeklődéseddel és hogy időt szakítasz rá. Szakmai szempontból pedig minél több vizsgát látsz, annál pontosabban be tudod határolni, melyik szinten mi a követelmény.
Rossz a térdem. Lehet-e úgy vizsgázni, hogy nem csinálok suwari és hanmihantachi wazát? Nincsen könnyített vizsga sem kyu, sem dan fokozatra. A vizsga nem kötelező. Ha nem vizsgázol, attól még ugyanúgy fejlődhetsz, csak nem lesz róla papírod. Kivételes esetben adományozható fokozat, ha az oktatóid úgy ítélik meg.

Ha sikerült a vizsgád?
Nem a tanárodnak kell gratulálnia neked. Te menj oda a tanárodhoz és köszönd meg a segítségét, hogy idáig eljutottál. Gyakorolj ugyanolyan lelkesen tovább, mintha semmi sem történt volna. Ha megállsz a fejlődésben, akkor elkezdesz visszafejlődni. Minden évben tarts két hét szünetet, amikor feléje sem mész a dojónak, de ezt ne a vizsgát követő hónapban tedd. Mindig és mindenben számíthatsz a tanáraid és a hakamások segítségére. A te fejlődésed segíti a klub fejlődését és a klub fejlődése segíti a te fejlődésedet.

Vizsgaalkalmak

Az elsajátított tudás minőségének egy visszajelzési módja lehet a vizsgázás.
 • meghirdetünk (biztosítunk) évi 2 vizsgát
  • egyet júniusban (még a nyári szünet előtt)
  • egy másikat decemberben (a téli szünet előtt)
 • vizsgára csak az mehet, aki
  • felkészült
  • rendszeresen jár edzésre
  • a vizsgaanyag hozzáférhető klubtagoknak
 • az évi 2 vizsga nem jelenti azt, hogy mindegyiken részt kell vennie mindenkinek (ez csak lehetőség, és a felkészültségtől függ)
  • a fejlődés egyedi, ami lehet, hogy kezdetben lehetővé teszi valaki számára, hogy 2x is vizsgázhasson egy évben
  • az, hogy valaki együtt kezdte az aikidót másokkal, nem jelenti azt, hogy mindig ugyanakkor és ugyanarra a fokozatra mennek majd vizsgázni (hiszen nem tud mindenki ugyanannyi alkalmon részt venni - munka-, családi- stb okok miatt, nem egyforma sebességgel tanulunk mozdulatokat, nem mindenkinek van lehetősége ugyanannyi edzőtáborba eljutni és így tovább).